Doprava zdarma na výdejní místa
Nejčastější chyby při broušení nožů
Kvalitní kuchyňské nože si zaslouží odpovídající kvalitní péči. Každý nůž na světě bez ohledu na značku a výrobce je potřeba ostřit a brousit, aby jeho ostří bylo stále ve stavu jako při zakoupení. V tomto článku se zaměříme na broušení, které je méně časté jak ostření, ale o to důležitější, pokud je ostří nože už ve špatném stavu. Připravili jsme pro vás přehled nejčastějších chyb, kterých se lidé při broušení nožů dopouštějí.
💡Správné broušení nože zajišťuje nejen ostrost, ale i dlouhou životnost.
Výčet nejčastějších chyb při broušení
Brousíte nože nesprávnými nástroji
Bohužel se stále často setkáváme s používáním různých nevhodných nástrojů. Například spodkem talíře, dlaždicemi nebo schody. Výsledkem je pouze vysoce poškozený nůž se značnými trhlinami v oceli a poškrábáním. Ostří je většinou ještě v horším stavu nežli před tímto nevhodným broušením. Pokud bychom použili přirovnání, vaše zuby si také nečistíte drátěným kartáčem, ale zubním kartáčkem.
❌U našich nožů se vyvarujte i V-drážkovým a elektrickým brouskům (zakoupeným z hypermarketů a hobymarketů), které nadměrně odebírají materiál z čepele nožů a tím výrazně snižují jejich životnost.
✅Na broušení kuchyňských nožů doporučujeme naše vodní kameny japonského typu. Jejich nabídku naleznete ZDE.
Brousíte příliš často
Spousta lidí dělá tu chybu, že brousí nože příliš často a tím výrazně snižuje jejich životnost. Správný postup je pravidelné ostření na ocílce, při kterém je odebíráno minimum materiálu z čepele nože. Při správném používání nožů a jejich pravidelném ostření, je potřeba broušení zpravidla jednou za několik měsíců.
Brousíte s příliš nízkou zrnitostí
Pokud při broušení využíváte kameny na broušení s nevhodnou zrnitostí pro nože XinZuo a HezHen. Dochází k odebírání nadměrného množství materiálu z čepele nože a poškození (hluboké rýhy a škrábance na čepeli).
💡Zajímá vás zrnitosti brusných kamenů a jejich výběr? To se dočtete v samostatném článku: Jak se vyznat v zrnitosti brusných kamenů.
Brousíte pod špatným úhlem
Správný úhel broušení je klíčový pro ostrost jako břitva. Většina našich nožů je ostřena pod úhlem 15° do tvaru V, neboli oboustranně. Výjimkou jsou například vybrané japonské typy nožů s jednostranným ostřím nebo sekáčky s jiným úhlem ostření.
💡Začátečníkům doporučujeme používat vodítko úhlu, které zajistí správný úhel broušení. Článek: Jak udržet úhel při broušení nože.
Přílišný tlak a nevyrovnané strany
Další častou chybou je přílišné tlačení při broušení nože, při kterém dochází ke zbytečně příliš hlubokým zásahům do čepele nože a odebírání nadměrného množství materiálu (= rychlejší snižování životnosti nože). Problémem bývá i nevyrovnané broušení jednotlivých stran. Ostří má být do tvaru V, tedy z obou stran stejně nabroušené. Pokud dochází k nadměrnému broušení z jedné strany čepele, je pak vychýlené.
Zapomínání na finální kroky
Po dokončení broušení nožů se často zapomíná na finální leštění na kameni s vysokou zrnitostí. Tím dojde k odstranění posledních nečistot a vyleštění/vyhlazení čepele. Na závěr nezapomeňte očistit i kameny, aby byly připravené na další použití bez nečistot.