Doprava zdarma na výdejní místa

Srovnání ocelí: damašková vs nerezová německá

Často dostáváme dotazy, jaký je rozdíl mezi damaškovou ocelí (10Cr15CoMoV - ekvivalent VG10) a nerezovou německou (ocel 1.4116), ze kterých vyrábíme nejčastěji naše kuchyňské nože. Ptáte se, jaký je rozdíl ve vlastnostech oceli i pak samotných hotových nožů. V tomto článku si to rozebereme.

Srovnání ocelí: damašková vs nerezová německá

Rozdílné vlastnosti a chování ocelí

  • Ostrost a její životnost: Ocel 10Cr15CoMoV dosahuje vyšší tvrdosti (zpravidla 60-62 HRC) než 1.4116 (zpravidla 56-58 HRC). Z toho vyplývá, že damaškové nože jsou ostřejší a udrží si ostrost po delší dobu. Nože z německé oceli 1.4116 sice mají kratší životnost ostří, ale naopak jejich výhodou je, že se snadněji brousí a snáz se obnoví ostří do původního stavu, jako při zakoupení nože.
  • Odolnost proti vylamování a praskání: S nižší tvrdostí je ocel 1.4116 houževnatější a méně náchylná k vylamování nebo praskání při nárazu na tvrdé materiály (např. kost). Nože z 10Cr15CoMoV vyžadují opatrnější zacházení s tvrdými materiály.
  • Odolnost proti korozi: Obě oceli mají vynikající odolnost proti korozi. Rozdíl je v chování po ukončení krájení s nožem. U nožů z damaškové oceli 10Cr15CoMoV se doporučuje jejich brzké umytí, aby nedošlo k případnému vzniku nežádoucích skvrn na čepeli.
  • Údržba: Broušení nožů z 1.4116 je pro běžného uživatele výrazně snazší. Nože z 10Cr15CoMoV vyžadují pro optimální nabroušení kvalitnější ocílky a brusné kameny a více zkušeností.
  • Vzhled: Nože z damaškové oceli jsou mnohem poutavější na první pohled s unikátními vzory na čepeli, které vznikají vrstvením jednotlivých vrstev oceli. Existuje celá řada vzorů a jejich názvů, které se na damaškové oceli vyskytují (Článek: Výčet vzorů damaškové oceli). Nože z 1.4116 mají zpravidla jednotný vzhled s leštěným povrchem.
  • Cena: Nože s čepelí z damaškové oceli 10Cr15CoMoV jsou obecně dražší kvůli náročnější výrobě a dražšímu materiálu. Nože z 1.4116 jsou podstatně levnější.

Přehledná tabulka srovnání ocelí

Vlastnost

Ocel 10Cr15CoMoV (ekvivalent VG10)

Německá ocel 1.4116

Tvrdost (HRC)

Vysoká (cca 60-62 HRC)

Střední (cca 55-58 HRC)

Houževnatost

Náchylnější k vylamování

Velmi odolná proti vylamování a praskání

Odolnost proti korozi

Velmi dobrá

Velmi dobrá

Ostrost

Extrémní

Velmi dobrá

Životnost ostří

Vynikající

Ostří se rychleji tupý

Odolnost proti korozi

Velmi dobrá

Velmi dobrá

Broušení

Náročnější, vyžaduje kvalitní výbavu a techniku

Snadné, zvládne i méně zkušený uživatel

Vzhled

Poutavý damaškový vzor

Jednoduchý leštěný povrch

Cena nožů

Vyšší

Nižší

Jakou ocel zvolit pro vysněný kuchyňský nůž

Volba mezi damaškovou 10Cr15CoMoV a německou 1.4116 ocelí se odvíjí od vašich individuálních potřeb a požadavků na samotný nůž.

  • Pokud požadujete to nejlepší v ostrosti, preferujete výjimečné vzory na čepeli, a zároveň nemáte problém s ostřením a broušením, které je u damaškových nožů náročnější, pak je pro vás správnou volbou.
  • Pokud vám postačuje nižší ostrost, a naopak preferujete odolnost nože při běžném používání i s tvrdšími suroviny bez obav z vylamování ostří. Nechcete při nákupu nože investovat vyšší částky, pak je pro vás vhodnější nůž z německé oceli 1.4116 ideálním a velmi praktickým společníkem.

 Nabídka nožů z damaškové a německé oceli