Doprava zdarma na výdejní místa
Srovnání ocelí: damašková vs nerezová německá
Často dostáváme dotazy, jaký je rozdíl mezi damaškovou ocelí (10Cr15CoMoV - ekvivalent VG10) a nerezovou německou (ocel 1.4116), ze kterých vyrábíme nejčastěji naše kuchyňské nože. Ptáte se, jaký je rozdíl ve vlastnostech oceli i pak samotných hotových nožů. V tomto článku si to rozebereme.
Rozdílné vlastnosti a chování ocelí
- Ostrost a její životnost: Ocel 10Cr15CoMoV dosahuje vyšší tvrdosti (zpravidla 60-62 HRC) než 1.4116 (zpravidla 56-58 HRC). Z toho vyplývá, že damaškové nože jsou ostřejší a udrží si ostrost po delší dobu. Nože z německé oceli 1.4116 sice mají kratší životnost ostří, ale naopak jejich výhodou je, že se snadněji brousí a snáz se obnoví ostří do původního stavu, jako při zakoupení nože.
- Odolnost proti vylamování a praskání: S nižší tvrdostí je ocel 1.4116 houževnatější a méně náchylná k vylamování nebo praskání při nárazu na tvrdé materiály (např. kost). Nože z 10Cr15CoMoV vyžadují opatrnější zacházení s tvrdými materiály.
- Odolnost proti korozi: Obě oceli mají vynikající odolnost proti korozi. Rozdíl je v chování po ukončení krájení s nožem. U nožů z damaškové oceli 10Cr15CoMoV se doporučuje jejich brzké umytí, aby nedošlo k případnému vzniku nežádoucích skvrn na čepeli.
- Údržba: Broušení nožů z 1.4116 je pro běžného uživatele výrazně snazší. Nože z 10Cr15CoMoV vyžadují pro optimální nabroušení kvalitnější ocílky a brusné kameny a více zkušeností.
- Vzhled: Nože z damaškové oceli jsou mnohem poutavější na první pohled s unikátními vzory na čepeli, které vznikají vrstvením jednotlivých vrstev oceli. Existuje celá řada vzorů a jejich názvů, které se na damaškové oceli vyskytují (Článek: Výčet vzorů damaškové oceli). Nože z 1.4116 mají zpravidla jednotný vzhled s leštěným povrchem.
- Cena: Nože s čepelí z damaškové oceli 10Cr15CoMoV jsou obecně dražší kvůli náročnější výrobě a dražšímu materiálu. Nože z 1.4116 jsou podstatně levnější.
Přehledná tabulka srovnání ocelí
Vlastnost |
Ocel 10Cr15CoMoV (ekvivalent VG10) |
Německá ocel 1.4116 |
Tvrdost (HRC) |
Vysoká (cca 60-62 HRC) |
Střední (cca 55-58 HRC) |
Houževnatost |
Náchylnější k vylamování |
Velmi odolná proti vylamování a praskání |
Odolnost proti korozi |
Velmi dobrá |
Velmi dobrá |
Ostrost |
Extrémní |
Velmi dobrá |
Životnost ostří |
Vynikající |
Ostří se rychleji tupý |
Odolnost proti korozi |
Velmi dobrá |
Velmi dobrá |
Broušení |
Náročnější, vyžaduje kvalitní výbavu a techniku |
Snadné, zvládne i méně zkušený uživatel |
Vzhled |
Poutavý damaškový vzor |
Jednoduchý leštěný povrch |
Cena nožů |
Vyšší |
Nižší |
Jakou ocel zvolit pro vysněný kuchyňský nůž
Volba mezi damaškovou 10Cr15CoMoV a německou 1.4116 ocelí se odvíjí od vašich individuálních potřeb a požadavků na samotný nůž.
- Pokud požadujete to nejlepší v ostrosti, preferujete výjimečné vzory na čepeli, a zároveň nemáte problém s ostřením a broušením, které je u damaškových nožů náročnější, pak je pro vás správnou volbou.
- Pokud vám postačuje nižší ostrost, a naopak preferujete odolnost nože při běžném používání i s tvrdšími suroviny bez obav z vylamování ostří. Nechcete při nákupu nože investovat vyšší částky, pak je pro vás vhodnější nůž z německé oceli 1.4116 ideálním a velmi praktickým společníkem.