Při nákupu sady nožů nad 6000,- Kč dárek adventní kalendář - více zde

Šéfkuchařské nože ve světě

Pokud se zeptáte šéfkuchařů z Evropy, Japonska, Číny a dalších zemí, jaký používají nejčastěji nůž. Jednoznačnou odpovědí bude šéfkuchařský nůž, ovšem každý z nich bude myslet naprosto odlišný nůž. Jak to? Odpověď naleznete níže.

Evropský šéfkuchařský nůž

Evropský šéfkuchařský nůž či jinak řečeno šéfkuchařský nůž západního typu zajisté není třeba nikomu představovat. Setkal se s ním u nás každý, kdo již něco vařil. Šéfkuchařské nože jsou základním nástrojem v každé evropské kuchyni ať profesionální či domácí. Jedná se o univerzální nůž, kterým nakrájíte takřka jakoukoliv surovinu. Poradí si s masem, zeleninou, ovocem i bylinkami. Vyznačuje se dlouhou čepelí.

Evropský šéfkuchařský nůžJaponský šéfkuchařský nůž Gyuto

Gyuto je nůž původem z Japonska, kde je využíván jako šéfkuchařský nůž. Tvarem čepele je velmi podobný evropskému šéfkuchařskému noži. Nakrájíte s ním maso, ryby, zeleninu, ovoce i bylinky. Špička čepele Gyuto nože umožňuje přesné řezy, které oceníte zvláště při práci s rybami. Tvar ostří umožňuje krájení houpavým pohybem. Umožňuje různé techniky krájení. Šířka čepele poskytuje dostatečnou plochu pro pohodlný pohyb kloubů dotýkající se nože při krájení.

Japonský šéfkuchařský nůž Gyuto

Čínský šéfkuchařský nůž TAO

Velkou exotiku pro mnoho lidí představuje čínský univerzální nůž TAO, který slouží v Číně šéfkuchařům stejně jako šéfkuchařské nože jinde po světě. Je zcela odlišný od západního šéfkuchařského nože již na první pohled. Velmi široká čepel vzbuzující dojem uříznuté části meče. Oproti Gyuto a evropskému šéfkuchařskému noži má šířka čepele u TAO nože nespornou výhodu v snadném přenášení velkého množství nakrájené suroviny na ni. I přes svou robustnost dokáže TAO krájet velmi jemné řezy a suroviny precizně na drobno. TAO může na první pohled mylně vzbuzovat dojem, že je totožný se sekáčkem, ale opak je pravdou. Jedná se o dva zcela rozlišené nástroje s rozlišným použitím. Rozdíly mezi TAO a sekáčkem si můžete přečíst v článku: TAO vs sekáček. Čínští šéfkuchaři dokáží připravit takřka jakýkoliv pokrm pouze s použitím TAO nože na krájení. TAO nůž umožňuje různé techniky krájení a jeho strana čepele může sloužit i pro drcení a mačkání surovin.

Univerzální čínský nůž TAO

Nože na ukázkových obrázcích