Doprava zdarma na výdejní místa

Nejlepší kuchyňské nože na uzeniny

Uzeniny jsou nedílnou součástí jídelníčků většiny z nás, a zvláště v České republice se těší velkému zájmu, ať se jedná o kupované uzeniny či uzeniny vlastní výroby například z domácí udírny na chatě. V tomto článku vám poradíme pár tipů, jaké považujeme vhodné kuchyňské nože na krájení uzenin dle jejich druhu. Uzeninou máme na mysli kategorii potravin (například klobásy, salámy a další).

uzeniny

Sekáček na uzená žebra

Uzená žebra jsou velmi oblíbená i vzhledem k jejich nízké ceně. Ideální pro oddělování jednotlivých žeber je kvalitní sekáček, kterým snadno jednotlivá žebra od sebe oddělíte. Proč používat na žebra sekáček, a nikoliv běžný nůž na maso? Sekáčky jsou určené k této těžké práci, kde je potřeba oddělit jednotlivé části i přes chrupavky či kosti. Jsou velmi používány i při počátečním bourání masa v řeznictví. Sekáček svou váhou a rozměry s velkou tloušťkou čepele umožňuje snadnou práci bez velké fyzické námahy. Běžné kuchyňské nože na takovouto hrubou práci nejsou určené a vedlo by to nejen k rozlámání či rozštípání kostí různými nepřirozenými pohyby s použitím velké síly a "lomcováním" s nožem v místě řezu, při čemž může dojít k poškození ostří či jeho zlomení nebo ohnutí.    

Sekáček na sekání žeber

TAO nůž na krájení uzeného masa

Jaký je ideální nůž na krájení uzeného masa? Například kusu uzené krkovice, kýty či kotlety? Můžete použít klasický nůž na maso či nejčastěji u nás používaný evropský šéfkuchařský nůž, ale pokud chcete vyzkoušet něco nového doporučujeme čínský univerzální nůž TAO. S čínským univerzálním nožem TAO snadno nakrájíte tenké plátky uzeného masa, aniž by se vám "trhlo". U TAO nože můžete při krájení využít jeho přednosti v podobě velmi široké čepele, na kterou můžete při krájení krájený kousek uzeného masa "pokládat/polohovat", aby i při větší výšce masa nedošlo k jeho roztržení uprostřed v důsledku tenkého řezu. 

TAO nůž na krájení uzeného masa

Poznámka: Připadá vám sekáček a čínský univerzální nůž TAO podobný či stejný? Doporučujeme vám přečíst si článek o jejich rozdílech a budete určitě překvapeni, jak moc jsou rozdílný. Odkaz: Rozdíly mezi sekáčkem a TAO nožem.

Nůž na salámy

S šiškou salámu si nejlépe poradí šéfkuchařský nůž. Dokáže nakrájet na tenká kolečka i trvanlivé salámy jako vyšočinu, poličan, herkules a další. Samozřejmě v případě, že salám je v umělém/nejedlém obalu je nutné ho před krájením oloupat, aby se netupilo ostří nože. 

Šéfkuchařský nůž na krájení salámu

Nůž na klobásy

Na krájení klobás doporučujeme malé víceúčelové nože. Díky menší délce čepele víceúčelových nožům například oproti šéfkuchařským nožům se s nimi snáze manipuluje při krájení menších surovin či surovin s menším průměrem, kam spadají i klobásy. Nenechte se splést, že víceúčelové nože jsou označovány též jako nože na ovoce a zeleninu. To je právě pro jejich praktičnost a snazší manipulaci při krájení menších surovin.

Víceúčelový nůž na krájení salámu

Nůž na buřty

Na závěr tohoto článku vám dáme menší tip na léto, ke kterému neodmyslitelně patří velmi oblíbené grilování a opékání buřtů. Často bývá oříšek doma najít správný nůž na nařezávání buřtů či klobás pro opékání nad ohněm. Nože se standardní délkou čepele nejsou příliš vhodné na tuto činnost, poněvadž jsou příliš velké a hůře se s nimi manipuluje. Vhodný nůž pro nařezávání klobás a buřtů je loupací nůž, který slouží primárně k loupání ovoce, zeleniny a ke škrábání brambor místo škrabky. Loupací nože mají zpravidla velikost čepele 3,5" a snadno s nimi nařežete klobásy a buřty.

Loupací nůž vhodný na nařezávání buřtů

Nože zobrazené na obrázcích v článku

Zpět do obchodu