Doprava zdarma na výdejní místa
Tvary čepelí nožů
Objevte různé tvary čepelí nožů a naučte se, jak podle jejich tvaru rozpoznat správný nůž pro vaše potřeby. Připravili jsme pro vás podrobného průvodce. Pokud jste prozkoumali náš e-shop, jistě jste si všimli, že nože v každé kategorii mají odlišný tvar čepelí, který je vždy specifický pro danou kategorii nebo typ nožů. Různorodost tvarů čepelí je dána různorodostí surovin. Pro různé suroviny se hodí odlišný tvar, který zajišťuje co nejsnadnější a nejpreciznější krájení.
Průvodce druhy a tvary čepelí nožů
Šéfkuchařský nůž – evropského typuKlasický tvar čepele šéfkuchařského nože patří v Evropě mezi nejrozšířenější a nejprodávanější. Je známý a oblíbený pro svou univerzálnost. Hlavními znaky čepelí těchto nožů jsou jejich velká délka a zakřivené ostří směrem ke špičce. |
|
Santoku nůžOblíbený japonský typ nože, který je ideální na krájení zeleniny i masa. Čepel je snadno rozpoznatelná díky své výšce a zaoblené špičce. Délkou je čepel Santoku nože zpravidla o něco kratší než u evropských šéfkuchařských nožů. Výška čepele umožňuje krájení i větších kusů masa nebo velké zeleniny na plátky. |
|
TAO nůžČínský univerzální nůž TAO, který patří mezi asijské šéfkuchařské nože, poznáte na první pohled podle tvaru čepele připomínající useknutý meč. Čepel je oproti jiným nožům velmi vysoká. Nůž je vhodný na krájení takřka jakékoli suroviny. |
|
Vykosťovací nůžČepel vykosťovacího nože je velmi podlouhlá, úzká a mírně zakřivená. Je ideální pro vykosťování masa a přesné řezy kolem kostí a méně přístupných míst u chrupavek. Důležitou vlastností čepele vykosťovacího nože oproti jiným nožům je její pružnost a ohebnost. |
|
SekáčekSekáček má velmi širokou čepel ve tvaru obdélníku, která je zpravidla doplněna zaoblením na horní části konce čepele. Oproti nožům je čepel sekáčku mnohem tlustší a násobně těžší, aby dokázala sekat tvrdou kořenovou zeleninu i kosti u masa. |
|
Loupací nůžČepel loupacích nožů je krátká a úzká. Ostří je velmi zakřivené a má výraznou špičku. To umožňuje nejen efektivně krájet ovoce a zeleninu, ale také je loupat či odkrajovat nahnilé části. Díky tvaru čepele nůž umožňuje velmi přesné operace bez nežádoucích ztrát surovin. |
|
Nůž na ovoce a zeleninuČepel nože na ovoce a zeleninu se podobá šéfkuchařskému noži, ale v menším provedení. Je rovná a úzká pro snadné krájení menších potravin, jako jsou ovoce a zelenina. Menší rozměry čepele umožňují detailnější řezy a různé okrasné krájení. |
|
Nůž na pečivoČepel nožů na pečivo je velmi dlouhá a úzká se zoubkovaným ostřím. Dlouhá čepel umožňuje krájení i velkého bochníku chleba a zoubkované ostří si poradí i s jeho čerstvou, křupavou kůrkou. |
|
Nůž na krájení masaNože na krájení masa mají velmi dlouhou, úzkou čepel s jemně zakřiveným ostřím a velmi ostrou špičkou. Tvar čepele je ideální pro krájení i velkého kusu masa plynulým, dlouhým řezem. S tímto nožem nakrájíte nejen maso na kusy, ale i na tenké plátky bez jejich trhání. |
|
Nůž na krájení masa (pečeně)Tento typ nože na krájení masa se oproti tomu předchozímu odlišuje velmi zakřivenou čepelí. Se zakřiveným tvarem dokáže nůž krájet precizní, rovnoměrné plátky z velké pečeně, ať už vepřové, hovězí nebo drůbeží. Samozřejmě nemá problém ani s krájením syrového masa. |
|
Nakiri nůžČepel nakiri nože má obdélníkový tvar a zpravidla rovnou hranu. Patří mezi japonské typy nožů. Ve srovnání s TAO nožem je šířka čepele menší. Rovná hrana čepele s plochým ostřím umožňuje rovnoměrné krájení a sekání zeleniny. Při krájení dokonale přilne k prkénku. |
|
Nůž na steakyNože na steaky se řadí délkou čepele mezi středně velké nože. Čepel je úzká, se zakřiveným ostřím a ostrou špičkou. Tvar nože je vyladěn pro přesné řezy steaků, aniž by došlo k potrhání masa a zbytečnému vytékání šťávy. |
|
DEBA nůžDeba nůž má robustní, širokou čepel, která má u špičky zakřivené ostří. Naopak směrem k rukojeti se šířka čepele zvětšuje pro snadné a přesné porcování ryb. Deba patří mezi japonské typy nožů a s jednostranným ostřím je ideální na porcování a filetování ryb, nejen na sushi. |
|
Bunka nůžBunka s historickým původem v Japonsku má ikonický tvar čepele s výrazně zkosenou a šikmou špičkou. Jemné zakřivení ostří umožňuje nejen přesné krájení, ale také sekání. Je ideální pro zpracování masa a zeleniny. |
|
Sashimi nůžSashimi nože jsou určené k filetování ryb na sushi a mají tomu uzpůsobený tvar čepele. Čepel je velmi dlouhá a úzká. Ostří tohoto nože je jednostranné a umožňuje přesnými řezy krájet i velké filety lososa na stejné plátky |
|
Nůž na šunkuNůž na šunku má dlouhou, úzkou čepel s lehce zakřivenou špičkou. Tvar čepele je navržen pro přesné krájení tenkých plátků šunky, aniž by při krájení docházelo k jejímu trhání. |
|
Nůž na sýryČepel nože na sýry poznáte na první pohled podle jejího zakřivení. Má výrazné otvory, které jiné nože nemají, a ty slouží ke snížení přilnavosti při krájení měkkých sýrů. Ostří tohoto nože je zoubkované, takže snadno pronikne i povrchem velmi tvrdých sýrů. Špička čepele je uzpůsobena pro snadné napíchnutí ukrojeného kusu sýra. |
|
Granton nůžTento speciální nůž má velmi dlouhou, úzkou čepel. Na první pohled ho poznáte podle výrazných výbrusů na čepeli, které vytvářejí při krájení vzduchové kapsy, snižující tření mezi povrchem čepele a krájenou surovinou. Je vhodný například pro krájení tenkých plátků masa. |
|
Nůž na zmražené potravinyVelmi netradiční nůž na krájení zmražených potravin má robustní čepel s výrazným zoubkovaným ostřím, které umožňuje nakrájet zmražené suroviny. Zoubky zajišťují krájení, aniž by nůž po povrchu krájené suroviny sklouzával. |
Většinu představených nožů můžete zakoupit v našem e-shopu:
- Šéfkuchařské nože
- Santoku nože
- Na chléb a pečivo
- Sekáčky
- Steakové nože
- Vykosťovací nože
- Loupací nože
- Nakiri nože
- Nože na krájení masa
- Univerzální čínský nůž TAO
- Malé víceúčelové nože
- Nože na sushi