Doprava zdarma na výdejní místa
Jak vybrat nůž na sushi
Sushi ("suši") si v posledních letech a měsících buduje pověst jednoho z nejoblíbenějších zahraničních jídel u nás. Pravděpodobně nejen kvůli své skvělé chuti, ale i rozmanitosti druhů a přínosu pro zdraví. Byť se na první pohled může zdát s ohledem na složení sushi (základ tvoří ryba a rýže), že se jedná o pokrm jednoduchý na přípravu, opak je pravdou. Trvá několik pokusů se naučit správně připravit a ochutit rýži, či nakrájet správně rybu, tak aby výsledné sushi bylo chuťově harmonické a vyvážené. V tomto článku vám dáme tipy, jak správně vybrat nože na přípravu sushi. Nejen co se týče přípravy ryb, ale i zeleniny, která je jeho nedílnou součástí.
Nože na krájení ryb na sushi
Sushi "suši" je japonský pokrm, a proto zcela logicky nejlepší nože na přípravu sushi jsou japonského typu. Vybrané typy japonských nožů mají speciální jednostranný tvar ostří, čímž se zásadně liší od evropských nožů s oboustranným ostřím do tvaru V. Jednostranný tvar ostří zásadně usnadňuje krájení tenkých plátků masa z rybího filetu či samotné filetování ryby.
Nože na přípravu masa na sushi
Japonský nůž na filetování ryb
V případě, že si pořídíte celou čerstvou rybu doporučujeme na její filetování japonský nůž Deba s jednostranným ostřím.
Nůž na přípravu sashimi sushi
Sashimi sushi patří mezi nejoblíbenější ze všech druhů. Snad jen maki sushi je oblíbenější. Sashimi má oproti jiným druhům sushi výhodu nepřítomnosti mořské řasy, která nemusí chutnat každému. Zpravidla se jedná pouze o rýži a plátek ryby. Na přípravu sashimi sushi je ideální nůž, jenž má i název tohoto druhu sushi ve svém jménu. Sashimi nůž má stejně jako Deba jednostranné ostří, díky kterému budete krájet ideální plátky ryby se stejnou tloušťkou aniž by se ryba trhala. Sashimi nůž se vyznačuje dlouhou úzkou čepelí pro snadné krájení i širokého filetu lososa či tuňáka. Například některé sashimi nože mají délku čepele až 30 cm.
Nože na přípravu zeleniny na sushi
U sushi hraje dobře nakrájená zelenina ve vyváženosti chuti větší roli, než by se na první pohled mohlo zdát. Na krájení zeleniny na sushi můžeme doporučit japonský typ nože Nakiri, který je na to ideální. Dokáže krájet tenké a symetrické hranoly a další tvary zeleniny potřené pro přípravu sushi. Poradí si i s tvrdší zeleninou, jako je například žlutá ředkev. Ostří má oboustranné do tvaru V pro snadnější krájení zeleniny.