Dárky od KAMPOT.CZ ke každé objednávce, více ZDE
Doprava zdarma na výdejní místa.
Dárky od KAMPOT.CZ ke každé objednávce, více ZDE
Doprava zdarma na výdejní místa.
Krájení zeleniny, byť se na první pohled může zdát jako hračka, někdy bývá pěkným oříškem, zvláště tvrdá kořenová zelenina. V tomto článku se vám pokusíme dát tipy, jaký je vhodný kuchyňský nůž na krájení zeleniny. Nabídneme nejen tradiční evropské nože, ale i "exotické" čínské a japonské. Zelenina bývá základem mnoha pokrmů a její nakrájení často značně ovlivňuje výslednou chuť pokrmu, ať se jedná o tradiční tuzemské polévky či asijská jídla.
Šéfkuchařský nůž je základním nožem v každé tuzemské domácnosti. Jedná se o univerzální nůž na krájení většiny surovin, včetně zeleniny.
Nakiri je tradiční japonský typ nože, který je ideální na krájení zeleniny. Poradí si i s tvrdou kořenovou zeleninou. S nakiri nožem nakrájíte snadno kostičky či hranoly nejen do polévek, ale i například zeleninu do sushi. Díky širší čepeli zvládá nakrájet i větší plátky zeleniny. Například řepy.
Čínský nůž TAO je asijskou obdobou šéfkuchařského nože. Jedná se o univerzální nůž, se kterým nakrájíte většinu surovin. Byť na první pohled svým vzhledem může někomu připomínat sekáček, tak se sekáčkem nemá takřka nic společného. Jaké jsou rozdíly mezi sekáčkem a TAO nožem si můžete přečíst ZDE. TAO nůž má obrovskou výhodu ve velmi široké čepeli, se kterou snadno nakrájí i velkou kořenovou zeleninu či saláty, zelí atd.
Malé víceúčelové nože jsou opakem TAO nože, mají krátkou zpravidla 5" dlouhou čepel s mnohem menší šířkou. Díky jejich menší velikosti jsou ideální pro závěrečné práce se zeleninou, zaměřené na detaily. Například pro různé ozdobné krájení zeleniny. Například pro ozdobné krájení melounu.