Doprava zdarma na výdejní místa
Nejlepší prkénka na krájení
Používat správné kuchyňské prkénko je důležitější nežli si možná myslíte a zvláště, pokud používáte tak kvalitní kuchyňské nože jako jsou ty naše. Hned na úvod můžeme prozradit, že úplně ty nejlepší kuchyňská prkénka jsou ze dřeva. Toto tvrzení vám detailně odůvodníme.
Proč jsou dřevěná prkénka nejlepší
- Jsou nejšetrnější k ostří nožů. S ohledem na cenu kvalitních nožů je důležité používat prkénko z toho nejlepšího možného materiálu, což dřevo jednoznačně je. Dřevo má oproti jiným materiálům obrovskou výhodu, že netupí ostří nožů, či pouze minimálně v porovnání s jinými tvrdými materiály (o nich se dočtete v další části článku). Pro ostří nože je mnohem šetrnější kontakt s povrchem dřevěného prkénka.
- Mají dobré hygienické vlastnosti. Často se traduje, že dřevěná prkénka jsou nehygienická, ale to není pravda. Dřevo má ze své podstaty přirozenou antibakteriální vlastnost. Samozřejmě doporučujeme mít několik prkének konkrétně určené pro různé suroviny, zvláště samostatné prkénko na krájení syrového masa.
- Jsou šetrná k přírodě a estetická. Dřevo, jakožto přírodní materiál je šetrný nejen k ostří nožů, ale i k životnímu prostředí. Přírodní vzhled a různé textury a odstíny dodávají prkénku unikátní vzhled.
- Jsou nejstabilnější. Stabilita prkénka je při krájení velice důležitá, aby prkénko necestovalo po pracovní desce. Kvalitní dřevěná prkénka jsou těžká (například 2,5 kg), a tím přirozeně stabilní.
Jaké druhy dřeva jsou nejvhodnější pro prkénka?
- Ořech,
- akácie,
- javor,
- dub,
- a další.
Zajímá vás, jak pečovat o dřevěná prkénka, aby vám vydržela co nejdéle? Přečtěte si článek: Jak se starat o dřevěné prkénko.
Jakým prkénkům se vyhnout
- Skleněná prkénka – nejhorší volba pro ostří vašich nožů. Sklo je velmi tvrdý materiál, zvláště tvrzené sklo, ze kterého se prkénka pro jejich větší pevnost často vyrábějí. Krájení na skle je jako krájet nožem na kameni. Po několika použití bude ostří nožů naprosto tupé a poškozené. Zvláště, pokud používáte damaškové kuchyňské nože. Vzhledem k hladkému skleněnému povrchu může dojít při krájení i k nežádoucímu klouzání suroviny nebo nože po povrchu a tím vyšší riziko říznutí se.• Skleněná prkénka – nejhorší volba pro ostří vašich nožů. Sklo je velmi tvrdý materiál, zvláště tvrzené sklo, ze kterého se prkénka pro jejich větší pevnost často vyrábějí. Krájení na skle je jako krájet nožem na kameni. Po několika použití bude ostří nožů naprosto tupé a poškozené. Zvláště, pokud používáte damaškové kuchyňské nože. Vzhledem k hladkému skleněnému povrchu může dojít při krájení i k nežádoucímu klouzání suroviny nebo nože po povrchu a tím vyšší riziko říznutí se.
- Plastová prkénka – o něco šetrnější k ostří nožů než sklo, protože plast je měkčí materiál ale i tak výrazně horší než dřevo. Velkou nevýhodou plastových prkének jsou špatné hygienické vlastnosti. Pokud máte kvalitní nůž, tak při krájení se v prkénku vytváří rýhy a různá další narušení struktury povrchu prkénka. V těchto poškozených částech se pak usazují bakterie a je velice obtížné je vymýt. Plastová prkénka mohou představovat zdravotní riziko po delší době používání, nejen z důvodu bakterií, ale i odpadávání plastových částic při krájení do jídla. Dobrovolně tedy do svého těla přijímáte značné množství plastových částic. U plastových prkének je potřeba ještě dávat pozor na jejich složení, protože například prkénka z plastového recyklátu jsou spojena velmi tvrdým lepidlem, což je pak obdobné jako u skleněných prkének pro ostří nožů.
- Břidlicová prkénka – v poslední době velmi oblíbená, ale měla by sloužit pouze k servírování jídel, a nikoliv pro krájení. Krájením na břidlici ostří nože tupíte stejně jako na skle. Navíc je břidlice velmi křehká a náchylná k odlupování.
Ukázka plastového prkénka
Na první pohled umyté plastové prkénko, které jeví znaky používání
Totožné plastové prkénko pod mikroskopem s 40x přiblížením
Viditelné zůstatky nečistot i zbytků abrazivního materiálu z kuchyňské houbičky.