Doprava zdarma na výdejní místa

Jak dlouhou čepel nože zvolit podle krájené suroviny

Často se nás ptáte, jaký nůž vybrat dle velikosti čepele, aby byl vhodný na krájení konkrétní suroviny. Rozhodli jsme se pro vás na základě vašich dotazů sepsat tento článek, který by vám měl pomoci s výběrem velikosti nože dle preferované suroviny, na kterou ho chcete primárně používat.

Ukázka nože

Proč je důležitá délka čepele nože?

Velikost čepele nože ovlivňuje mnoho faktorů, které mají vliv na pohodlné a přesné krájení surovin. Například, na krájení jahod či ředkviček s různými estetickými vykrajovanými prvky se vám rozhodně nebude hodit velký šéfkuchařský nůž, protože pro tyto malé suroviny má příliš velkou čepel a není vhodný na malé řezy s přesností pro okrasné krájení. Naopak, například loupací nůž s malou čepelí nebude vhodný na krájení velké zeleniny nebo masa, protože jeho čepel na tuto činnost je příliš malá.

Výhody a nevýhody malé a velké čepel nožů

Nože s malou délkou čepele:

  • Vhodné na detailní řezy s požadovanou vysokou přesností.
  • Snadnější manévrování při krájení malých surovin.

Nože s velkou délkou čepele:

  • Vhodné pro krájení rozměrově větších surovin.
  • Preciznější řezy na pár tahů, například velkých krůtích prsou na plátky.

Ukázková tabulka suroviny a doporučené velikosti nože

Malé ovoce a zelenina

Surovina

Doporučená velikost nože (palce)

Doporučovaná kategorie nožů

Jahody

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Česnek

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Šalotka

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Houby

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Cherry rajčata

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Ředkvičky

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Čerstvé bylinky

3–9

Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože, Nakiri

Chilli papričky

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Olivy

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Zázvor

3–6

Loupací nože, Malé víceúčelové nože

Pomeranče

3–6

Loupací, Malé víceúčelové,

Citrony

3–6

Loupací, Malé víceúčelové,

Limetky

3–6

Loupací, Malé víceúčelové,

Kiwi

3–6

Loupací, Malé víceúčelové,

Střední ovoce a zelenina

Surovina

Doporučená velikost nože (palce)

Doporučovaná kategorie nožů

Rajčata (větší)

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože, Nakiri

Okurky

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože

Cibule

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože

Paprika

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože

Jablka

5–9

Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože

Hrušky

5–9

Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože

Brambory

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO nože

Batáty

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO nože

Cuketa

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože

Lilek

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože

Mrkev

6–9

Šéfkuchařské nože, Nakiri nože, TAO nože

Petržel

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože,Nakiri nože

Avokádo

5–9

Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože, Santoku

Brokolice

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO

Květák

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO

Pórek

6–9

Šéfkuchařské nože, Nakiri nože, TAO

Fenykl

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože

Artyčoky

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO

Mango

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku, Nakiri

Papája

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku, Nakiri

Zelí čínské

6–9

Nakiri nože, Šéfkuchařské, TAO

Hlávkový salát

6–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO

Dýně Hokkaidó

6–9

Sekáčky, Šéfkuchařské nože

Dýně máslová

6–9

Sekáčky, Šéfkuchařské nože

Kořen celeru

7–9

Šéfkuchařské nože, Santoku nože

Velké suroviny a maso

Surovina

Doporučená velikost nože (palce)

Doporučovaná kategorie nožů

Ananas

6–9

Šéfkuchařské nože, TAO, Sekáčky

Dýně

7–9

Sekáčky, Šéfkuchařské nože, Univerzální čínský nůž TAO

Melouny

7–10

Sekáčky, Šéfkuchařské nože, Nože na krájení masa

Zelí

7–10

Nakiri nože, Šéfkuchařské nože, Univerzální čínský nůž TAO, Sekáček

Kuřecí prsa

7–10

Šéfkuchařské nože, Santoku

Velká krůtí prsa

8–10

Nože na krájení masa

Hovězí pečeně

8–10

Nože na krájení masa

Chléb

8–9

Na chléb a pečivo

Losos (filet)

8–10

Nože na sushi, Nože na krájení masa

Vykostěná vepřová kýta

8–10

Nože na krájení masa

Jehněčí kýta

8–10

Nože na krájení masa

Celá pečená šunka

8–10

Nože na krájení masa

Krůta (celá)

8–10

Šéfkuchařské nože, Nože na krájení masa

Hovězí svíčková

8–10

Nože na krájení masa

 

V tabulce jsou v části doporučované kategorie nožů zmíněné pouze ty nejpoužívanější. Zmíněné suroviny lze krájet i celou řadou dalších specializovaných nožů. Závěrečný výběr nejvhodnějšího nože na krájení konkrétní suroviny je vždy na vás a vaší osobní preferenci.

Nabídka kuchyňských nožů