Doprava zdarma na výdejní místa
Jak dlouhou čepel nože zvolit podle krájené suroviny
Často se nás ptáte, jaký nůž vybrat dle velikosti čepele, aby byl vhodný na krájení konkrétní suroviny. Rozhodli jsme se pro vás na základě vašich dotazů sepsat tento článek, který by vám měl pomoci s výběrem velikosti nože dle preferované suroviny, na kterou ho chcete primárně používat.
Proč je důležitá délka čepele nože?
Velikost čepele nože ovlivňuje mnoho faktorů, které mají vliv na pohodlné a přesné krájení surovin. Například, na krájení jahod či ředkviček s různými estetickými vykrajovanými prvky se vám rozhodně nebude hodit velký šéfkuchařský nůž, protože pro tyto malé suroviny má příliš velkou čepel a není vhodný na malé řezy s přesností pro okrasné krájení. Naopak, například loupací nůž s malou čepelí nebude vhodný na krájení velké zeleniny nebo masa, protože jeho čepel na tuto činnost je příliš malá.
Výhody a nevýhody malé a velké čepel nožů
Nože s malou délkou čepele:
- Vhodné na detailní řezy s požadovanou vysokou přesností.
- Snadnější manévrování při krájení malých surovin.
Nože s velkou délkou čepele:
- Vhodné pro krájení rozměrově větších surovin.
- Preciznější řezy na pár tahů, například velkých krůtích prsou na plátky.
Ukázková tabulka suroviny a doporučené velikosti nože
Malé ovoce a zelenina |
||
Surovina |
Doporučená velikost nože (palce) |
Doporučovaná kategorie nožů |
Jahody |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Česnek |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Šalotka |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Houby |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Cherry rajčata |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Ředkvičky |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Čerstvé bylinky |
3–9 |
Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože, Nakiri |
Chilli papričky |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Olivy |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Zázvor |
3–6 |
Loupací nože, Malé víceúčelové nože |
Pomeranče |
3–6 |
Loupací, Malé víceúčelové, |
Citrony |
3–6 |
Loupací, Malé víceúčelové, |
Limetky |
3–6 |
Loupací, Malé víceúčelové, |
Kiwi |
3–6 |
Loupací, Malé víceúčelové, |
Střední ovoce a zelenina |
||
Surovina |
Doporučená velikost nože (palce) |
Doporučovaná kategorie nožů |
Rajčata (větší) |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože, Nakiri |
Okurky |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože |
Cibule |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože |
Paprika |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože |
Jablka |
5–9 |
Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože |
Hrušky |
5–9 |
Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože |
Brambory |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO nože |
Batáty |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO nože |
Cuketa |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože |
Lilek |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože |
Mrkev |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Nakiri nože, TAO nože |
Petržel |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože,Nakiri nože |
Avokádo |
5–9 |
Malé víceúčelové nože, Šéfkuchařské nože, Santoku |
Brokolice |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO |
Květák |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO |
Pórek |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Nakiri nože, TAO |
Fenykl |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože |
Artyčoky |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO |
Mango |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku, Nakiri |
Papája |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku, Nakiri |
Zelí čínské |
6–9 |
Nakiri nože, Šéfkuchařské, TAO |
Hlávkový salát |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože, TAO |
Dýně Hokkaidó |
6–9 |
Sekáčky, Šéfkuchařské nože |
Dýně máslová |
6–9 |
Sekáčky, Šéfkuchařské nože |
Kořen celeru |
7–9 |
Šéfkuchařské nože, Santoku nože |
Velké suroviny a maso |
||
Surovina |
Doporučená velikost nože (palce) |
Doporučovaná kategorie nožů |
Ananas |
6–9 |
Šéfkuchařské nože, TAO, Sekáčky |
Dýně |
7–9 |
Sekáčky, Šéfkuchařské nože, Univerzální čínský nůž TAO |
Melouny |
7–10 |
Sekáčky, Šéfkuchařské nože, Nože na krájení masa |
Zelí |
7–10 |
Nakiri nože, Šéfkuchařské nože, Univerzální čínský nůž TAO, Sekáček |
Kuřecí prsa |
7–10 |
Šéfkuchařské nože, Santoku |
Velká krůtí prsa |
8–10 |
Nože na krájení masa |
Hovězí pečeně |
8–10 |
Nože na krájení masa |
Chléb |
8–9 |
Na chléb a pečivo |
Losos (filet) |
8–10 |
Nože na sushi, Nože na krájení masa |
Vykostěná vepřová kýta |
8–10 |
Nože na krájení masa |
Jehněčí kýta |
8–10 |
Nože na krájení masa |
Celá pečená šunka |
8–10 |
Nože na krájení masa |
Krůta (celá) |
8–10 |
Šéfkuchařské nože, Nože na krájení masa |
Hovězí svíčková |
8–10 |
Nože na krájení masa |
V tabulce jsou v části doporučované kategorie nožů zmíněné pouze ty nejpoužívanější. Zmíněné suroviny lze krájet i celou řadou dalších specializovaných nožů. Závěrečný výběr nejvhodnějšího nože na krájení konkrétní suroviny je vždy na vás a vaší osobní preferenci.